Havalı Tabanca Ruhsat Gerektirir mi?

07-07-2021 10:54
Havalı Tabanca Ruhsat Gerektirir mi?
Havalı tabancalar çok uzun süredir kullanılır. Ancak maliyetinin yüksek olması uzun yıllar boyunca sadece belirli bir kesim tarafından satın alınabilen lüks bir ürün olmasına yol açmıştır. Geçtiğimiz son 10 yılda teknolojinin gelişmesiyle birlikte, havalı tabanca üretimi yaygınlaşmıştır ve maliyetinin düşürülmesi için çeşitli yöntemler bulunmuştur. Bu sayede günümüzde birçok kişi havalı tabanca sahibidir. Kullanımın yaygınlaşması zihinlerde bir takım sorular oluşmasına yol açmıştır. Havalı tabanca ruhsat gerektirir mi sorusu satın almış ve almak isteyen kişiler tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Bu yazımızda havalı tabanca ruhsat gerektirir mi sorusunun cevabını paylaşacağız.

Havalı Tabanca Nedir?

Hava akımının sıkıştırılması sayesinde saçma atımı yapılmasını sağlayan tabanca modeline hava tabancası denir. Hava tabancalarını diğer tabanca modellerinden ayıran en önemli özellik ateş yerine hava akımını kullanıyor olmasıdır. Tabancanın kabzasında çoğunlukla karbondioksit içeriğe sahip havalı tabanca tüpü bulunmaktadır. Bu tüplerden her biri yaklaşık 50 atış yapabilir. Kullan at niteliğinde olan tabanca tüplerinin maliyeti oldukça düşüktür. 
Havalı Tabanca Ne İçin Kullanılır?
Havalı tabanca kullanım alanları oldukça geniştir. Temel olarak hobi ve eğitim amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Sıklıkla kullanıldığı alanlar ise şu şekildedir:

  • Atış: Havalı tabancalar sıklıkla atış eğitimleri için kullanılır. Silahlı güvenlik kursları, özel korumalar gibi eğitim alması gereken kişiler için kullanılabilirdir. Diğer silah türlerine göre daha az zararlı olması tercih edilme oranını arttırır.
  • Hobi Nedeniyle Kullanım: Havalı tabancalar silah tutkunları için en zararsız hobi gereci olacaktır. Fakat havalı tabancanızı yerleşim yeri olmayan şehir dışı mekanlarda kullanmaya ve hiçbir canlıya zarar vermemeye özen göstermelisiniz. 
  • Lunaparklar ve Eğlence Sektörü: Havalı silah kullanımı özellikle eğlence sektöründe yaygındır. Özellikle atış karşılığı ödül kazanılmasını sağlayan oyunlarda havalı silah kullanılır. Belirli bir atış sayısı karşılığında genellikle oyuncak ödülü verilmektedir.
  • Yarışmalar: Havalı tabanca kullanmaya dayalı bazı yarış ve oyunlar bulunur. Havalı tabanca kullanımı bu alanlarda oldukça yaygındır. 

Havalı Tabanca Ruhsat Gerektirir mi?

Havalı tabanca kullanmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Sicil kaydı yapılmasına gerek yoktur. Ancak havalı tabanca kullanmak bazı sorumlulukları da beraberinde getirir. Avlanmak için havalı tabanca kullanılması ilgili 4915 sayılı kanun hükümleriyle yasaklanmıştır. 

Havalı tabanca ruhsat gerektirir mi sorusunun cevabına gelecek olursak, bu tabancalar için ruhsat alınması gerekmez. Havalı tabanca veya tüfek bulundurmak yasal bir suç teşkil etmemektedir. Havalı tabanca sahibi olmak için tek yapmanız gereken beğendiğiniz modele karar vermek ve satın almaktır. Satın aldığınız havalı tabancayı kutusu ve faturası ile saklamanız yararınıza olacaktır. 

Havalı Tabanca Çeşitleri Nelerdir?

Havalı tabancalar çalışma prensiplerine göre 3 kategoriye ayrılmaktadır. Havalı tabancaların çalışma prensipleri yaylı sistem, hava akımı ya da karbondioksit tüp desteğidir. Yaylı sistemle çalışma prensibi hava tabancalarında oldukça sık tercih edilir. Fiyat olarak da diğer havalı tabanca modellerinden daha uygundur. Temel çalışma prensibi hava akımının yaylı namluya dolmasıdır. Kendi içinde farklı modelleri bulunmaktadır. Karbondioksit tüple çalışma prensibine sahip havalı tabancalar da yaygın bir şekilde kullanılır. Seri atış olanağı sunması avantaj olarak kabul edilmektedir. En yaygın havalı tabanca markaları ise şu şekildedir:

  • ASG havalı tabanca
  • Gamo havalı tabanca
  • Blowback havalı tabanca
  • Ekol havalı tabanca 
  • KWC havalı tabanca 
  • Umarex havalı tabanca
  • Sig Sauer havalı tabanca

Bu markaların her biri başarılı üretimler gerçekleştirir. Ekol havalı tabanca markası Türk menşelidir. Diğer markalar ise dünya genelinde bulunan firmalardır. Belirtilen markaların hepsi başarısını kanıtlamıştır. 

Havalı Tabanca Fiyatları

Havalı tabanca fiyatları modelden modele farklılık göstermektedir. Bunun sebebi her havalı tabancanın özelliğinin birbirinden farklı olmasıdır. Havalı tabanca fiyatları kategorimizden en çok satan havalı tabanca modellerine ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.