Havalı Tabanca Nedir? Havalı Tabanca Ne İçin Kullanılır?

29-06-2021 13:47
Havalı Tabanca Nedir? Havalı Tabanca Ne İçin Kullanılır?
Hedef sporlarıyla ilgilenen kişilerin en çok ilgi gösterdiği ürünlerin başında havalı tabanca gelmektedir. Çok değil bundan on, on beş yıl öncesine gidecek olursak havalı tabancaların bu kadar yaygın olmadığını görürüz. Çünkü eskiden havalı tabanca fiyatları yüksek olduğu için ekonomik olarak güçlü kişiler bu ürüne ulaşabiliyordu. Artık teknolojinin gelişmesiyle birlikte havalı tabanca üretimi daha kolay hale gelmiş, fiyatlar da herkese hitap edecek seviyelere inmiştir. Bu yazımızda havalı tabanca nedir ve havalı tabanca ne için kullanılır sorularına elimizden geldiğince cevap vermek istiyoruz.

Havalı Tabanca Nedir?

Çeşitli ekipmanlar aracılığıyla içine sıkıştırılan havayı kullanarak saçma atabilen tabanca modeline havalı tabanca adı verilir. Klasik tabanca modellerinden farklı olarak ateşleme sistemine sahip değildir. Bu sistem yerine hava sıkıştırma sistemi bulunur.

Birçok havalı silah vardır ve hepsi benzer mantıkla çalışır. Havalı tabanca da onlardan biridir. Günümüzde havalı tabanca kullanabilmek için herhangi bir ruhsata ihtiyaç duyulmamaktadır. Silah faturası ile birlikte meskun mahallerde yani yerleşim yerlerinin dışında havalı tabancalar kullanılabilir. 

Çoğu havalı tabancaya sonradan ekipman takılabilir. Yani alacağınız malzemelerle havalı tabancanız üzerinde değişiklikler yapma, tabancanızı geliştirme imkanına sahipsiniz.

Havalı Tabanca Çeşitleri Nelerdir?

Havalı tabancalar sistemlerine göre üç ana grup altında sınıflandırılır:
  • Yaylı sistemli havalı tabancalar
  • Karbondioksit tüplü havalı tabancalar
  • PCP sistemli havalı tabancalar 
 

Yayılı Sistemli Havalı Tabancalar

Günümüzde havalı tabancalarda en çok tercih edilen sistemdir. Fiyat olarak da diğer modellere göre uygundur.  Temel olarak hava basıncının namluya dolması prensibiyle çalışır. Kendi arasında üçe ayrılır:
  • Namludan kırmalı: Namlunun hemen altında bulunan piston kolu kırılarak içeri hava dolumu sağlanır. Bu hava sayesinde saçma ateşlenir. Mermi koymak için namludan kırma işlemi çok sık yapıldığından namlu hassasiyeti zamanla bozulabilir. Kullanırken dikkatli olunması gerekir.
  • Alttan levye ile kurmalı: Bu havalı tabancalarda namlunun altında levye bulunur. Bu levye aşağı çekilerek içeri hava dolması sağlanır. Depolanan hava sayesinde de saçmaların ateşlenmesi sağlanır.
  • Yandan levye ile kurmalı: Alttan levye ile kurmalı havalı tabancalarla aynı mantıkta çalışır. Tek farkı levyenin yanda yer almasıdır.
 

Karbondioksit Tüplü Havalı Tabancalar

Güç kaynağı karbondioksit tüpüdür. Burada depolanan karbondioksit gazı sayesinde oluşan basınç, saçmanın ateşlenmesi için kullanılır. En büyük avantajı seri atış imkanı sunmasıdır. Herhangi bir kurma işlemi gerektirmediğinden dolayı seri atış yapılabilir. Genellikle havalı tabanca turnuvalarına katılacak sporcular antrenmanlarda bu modeli kullanır.

PCP Sistemli Havalı Tabancalar

Pnömatik sistemKarbode de güç kaynağı havadır. Silah içinde bulunan tüpte sıkıştırılmış hava depolanır. Daha sonra ateşleme için bu hava kullanılır.

Havalı Tabanca Ne İçin Kullanılır?

Havalı tabanca nedir sorusunu detaylı şekilde cevaplandırdık. Hadi gelin şimdi de havalı tabanca ne işe yarar, ne için kullanılır? Sorularına cevap arayalım.
 
Havalı Tabanca Ne İçin Kullanılır?
  • Atış eğitimi: Havalı tabancaların en çok kullanıldığı alan atış eğitimidir. Atış eğitimi için en ideal silahlardan biridir. Bundan dolayı da oldukça sık tercih edilir.
  • Olimpiyatlar ve Yarışmalar: Havalı tabancaların çeşitli yarışmaları vardır. Aynı zamanda olimpiyat oyunlarında da yer verilir. 
  • Eğlence Amaçlı Atışlar: Sahilde yürürken balonculara denk gelmişsinizdir. Belirli sayıda balon patlamanız karşılığında çeşitli hediyeler kazanırsınız. İşte bu tip eğlence amaçlı atış etkinliklerinde havalı silahlar kullanılır.
  • Poligonlar: Poligonlara gerçek silahla atış yapmak için giden insanlar olduğu kadar havalı tabanca ile atış yapmak için gidenler de vardır. 
  • Hobi: Silaha hevesi olup en zararsız şekilde bu hobisini gerçekleştirmek isteyen kişiler havalı tabancalara yönelirler. Yerleşim yerleri dışında havalı tabancalarla atış yapabilirsiniz. Fakat havalı tabancaları kullanırken canlılara ve çevrenize zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
 

Havalı Tabanca Markaları

  • Ekol havalı tabanca
  • KWC havalı tabanca
  • ASG havalı tabanca
En bilindik havalı tabanca markalarıdır. Tüm bu markalara websitemiz Beyav’dan uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz.

Havalı Tabanca Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Havalı tabanca satın aldınız, kullanmaya başladınız. Tabancanızı mümkün olduğunca efektif ve uzun ömürlü kullanmak istiyorsunuz. İşte bunun için yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Havalı tabanca kullanırken aşağıda sayacağımız maddelere dikkat ederek hem tabancanızın kullanım ömrünü uzatabilir hem de sağlıklı bir havalı tabanca deneyimi yaşayabilirsiniz.
  • Havalı tabancalar oldukça hassastır. Bakımları düzenli şekilde yapılmalıdır. Tabancaya sert davranmak, yüksekten düşürmek vb. durumlar kullanım ömrünü kısaltır. Mümkün olduğunsa hassas davranmanız gerekir.
  • Tabancanızda bir problem yaşarsanız mutlaka servisiyle iletişime geçmelisiniz. Kendiniz tabancayı sökmeye çalışmamalı ya da olması gerektiği gibi çalışmayan parçasını zorlamamalısınız.
  • Karbondioksit tüplü havalı tabancalarda Co2 tüpü mutlaka 1-2 gün içinde tamamen bitirilmelidir. Ayrıca bu tüpü tabanca içinde uzun süre bırakmamalısınız. Eğer Co2 tüpü uzun süre takılı kalırsa hava kaçırma gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. 
Bu yazımızda havalı tabanca nedir ve havalı tabanca ne için kullanılır? Sorularına elimizden geldiğince cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur.
 
Sizler için hazırladığımız havalı tabanca inceleme videomuzu inceleyerek daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.